måndag 6 april 2009

Problemlösning

Det uppkommer hela tiden småjobbiga och tråkiga frågor. Här är några.



Problem: Det går inte att flytta aggregatet till värmepannan
Konsekvens: Vi får leva med att ha en stor fläkt som blåser kall luft i nacken på den soligaste och bästa uteplatsen
Lösning: Lite oklar än så länge, men vår toppen-VVS-kille verkar ha något på gång


Problem: Elkabeln som går in i gamla huset från gatan får inte vara nergrävd under plattan - vilket hade varit det enklaste och billigaste alternativet
Konsekvens: Om något skulle hända med elen så är det riktigt dumt att vi har grävt ner kabeln och dessutom säger e-on att vi inte FÅR gräva ner den
Lösning 1: Vi kan gräva en ränna runt huset ut till tomtgränsen och lägga en ny kabel från gatan och placera ett fult elskåp på baksidan av huset - den dyrare lösningen
Lösning 2: Vi kan koppla på befintlig kabel INNAN den kommer fram till plattan, och det låter ju smidigt och billigt, men det innebär också att vi får ett fult elskåp vid entrén.



Problem: Vår arkitekt tänkte inte riktigt på nivåskillnaderna mellan gamla och nya huset när hon ritade - eller rättare sagt de nivåskillnader som vi verkligen INTE vill ha.
Konsekvens: Fönster och dörrar hamnar inte på samma nivå i överkant längs takfoten.
Lösning 1: Sätta fönsterna på samma nivå och låta dörrarna sticka upp 10 cm ovanför.
Lösning 2: Sänka ner dörrarna och låta dörrar och fönster få samma nivå i överkant men med konsekvensen att vi får ett litet steg på ca 5-10 cm när man går in genom dörren.
Lösning 3: Välja 1.90-dörrar istället för 2 meter, som vi hade bestämt. Men det är egentligen ingen lösning eftersom dörrarna redan är beställda och satta i produktion och både konstruktören och byggaren avråder från den höjden.



Det sista problemet är vårt stora dilemma just nu. Hela fasaden påverkas av fönstersättningen och det är jättesvårt att veta hur mycket man kommer att märka nivåskillnaderna. Men just nu lutar det åt att sänka ner dörrarna och ha ett extra litet steg vid igången - så små nivåskillnader som möjligt alltså.



Samtidigt där ute i trädgården...



Isoleringen har lagts på makadamet. Nästa steg är golvvärme och armering, sen betong!


Här ser man lite tydligare hur gamla och nya huset binds ihop av en smalare del. Fönstret blir en dörröppning istället, från entrén in till vardagsrummet i gamla delen. Nuvarande entrédörren byts till en innerdörr och leder till ett litet förråd inomhus.

Inga kommentarer: